Treceți la conținutul principal

Hai cu mine la Paris!

 Într-o lume în care suntem bombardați constant de informații și sunete, arta ne oferă o pauză, o evadare într-un univers care revelează frumusețea ascunsă din interiorul nostru. Dacă arta este o formă de protest, atunci eu protestez împotriva negativismului, a căutării nodului în papură, a evitării privirii vieții în ochi. Și știți de ce? Pentru că putem răspândi bine și frumos în jurul nostru, dacă vrem cu adevărat să facem asta!

 

O nouă etapă la Paris

 

Am plăcerea de a împărtăși cu voi vestea că acum mă aflu la Paris ca titular al Bursei George Enescu oferită de Institutul Cultural Român. Sunt artist în rezidență la Cite des Arts, un spațiu efervescent, unde pictori, cercetători, muzicieni și scriitori din întreaga lume își aduc la viață proiectele. Este un loc plin de inspirație, unde ideile prind contur și arta capătă noi forme.

 

Aici, în acest cadru extraordinar, am intrat într-un program intens de studiu și explorare. Zilele sunt pline, iar această experiență mă motivează să aduc noi dimensiuni muzicii pe care o interpretez.

Ce urmează?

 

Pe parcursul acestui drum, voi împărtăși momentele-cheie ale dezvoltării proiectului meu, povești despre artiștii pe care îi întâlnesc și, desigur, despre muzica pe care o interpretez. Îmi doresc ca fiecare dintre voi să fie alături de mine și, împreună, să ne bucurăm de luminile Parisului și de cele interioare.

 

Despre Bursa George Enescu

 

Obiectivul principal al programului de burse „George Enescu“ este introducerea artiștilor români în circuitul valorilor europene, prin oportunitatea de a lucra într-un mediu artistic internațional. Programul adresat muzicienilor români cu performanțe recunoscute în domeniu presupune realizarea unui proiect artistic în atelierul dedicat României de la Cité Internationale des Arts din Paris.

 



Cité Internationale des Arts este o organizație non-profit de interes public, inaugurată în anul 1965, care găzduiește artiști în rezidență din întreaga lume și pentru toate sectoarele creative. Printre obiectivele sale se numără încurajarea dialogului intercultural, schimbul cultural și organizarea unui mediu în care artiștii se pot întâlni cu publicul și cu alți profesioniști. În fiecare lună, în parteneriat cu peste 130 de organizații franceze și internaționale, Cité Internationale des Arts primește peste 300 de artiști în rezidență, care lucrează într-o gamă largă de discipline.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Tataie, de ce sunt războaie în lume?

Aveam vreo patru sau cinci ani când am înțeles ce este un război. La televizor era plin de filme de propagandă, iar la radio de piese de teatru, multe cu acțiunea în timpul celui de al Doilea Război Mondial.   În anii comunismului, am crescut, ca mai toată lumea din generația mea, cu bunicii. Ca orice copil, mă mai strâmbam când mâncarea avea alt gust, când în loc de smântânică era iaurt, sau când mai aveam de trecut printr-un fel de mâncare până să ajung la prăjituri. Bunica zicea atunci, cu accentul ei de peste Prut: „Îți cei osândă!“, iar bunicul a izbucnit la un moment dat:  “Eu am văzut om mort de foame!“. Uneori, bunicul mai pomenea cuvântul „război“, el fiind veteran, iar la radio auzisem despre conflictul dintre Iran și Irak. Înțelegeam că este ceva cumplit, distructiv, că oamenii omoară oameni, dar nu vedeam rațiunea din spatele unor astfel de acțiuni. L-am întrebat: „Tataie, de ce sunt războaie în lume?” Și a răspuns: „Pentru că oamenii se ceartă. Mă cert eu cu tine, tu t

La Serva Padrona joacă în deplasare la Craiova

Sâmbătă, 14 octombrie, la ora 19.00 spectacolul independent de operă La Serva Padrona se va juca pe scena Cercului Militar din Craiova în cadrul Festivalului Internațional Elena Teodorini organizat de Opera Română Craiova.   Nu am apucat în nici o postare din social media să mulțumesc acestei instituții pentru invitație și pentru întreg sprijinul pe care ni-l oferă pentru ca spectacolul să se desfășoare cu succes, dar o fac acum. Între timp, am acordat un interviu telefonic domnului Florin Firu pentru Radio România Acrualități, așa cum a făcut și regizorul spectacolului, Alexandru Pătrașcu aici . Deci jucăm în deplasare, iar scorul interviurilor este 1:1  Mai sunt încă bilete și se pot achiziționa online aici:  https://iticket.ro/event/ticket/la-serva-padrona Transcriu în următoarele rânduri gândurile împărtășite cu ascultătorii Radio România Actualități Radio România Actualități:  Festivalul internațional “Elena Teodorini”, organizat de Opera Română Craiova, propune sâmbăta viitoare,

Serghei Rahmaninov: Vecerniile Op. 37

Creaţia religioasă a lui Serghei Rahmaninov cuprinde Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur Op. 31 şi Vecerniile Op. 37, mărturii ale legăturii spirituale a compozitorului cu tradiţia ortodoxă rusă. Vecerniile sunt scrise în contextul obligaţiilor profesionale pe care Rahmaninov le avea în calitate de inspector  de muzică la Liceul nobiliar pentru fete din Moscova, poziţie în care trebuia să organizeze de evenimente muzicale pentru susţinerea materială a armatei ruse. Lucrarea fructifică cercetările realizate de compozitor sub îndrumarea lui Stepan Smolensky (căruia i-a şi dedicat acest opus), a manuscriselor de muzica religioasă rusească din secolele al X-lea, al XI-lea. Aceste cercetări se înscriu într-un curent de explorare a muzicii sacre ruse iniţiat de Ceaikovski. Vecerniile (de fapt muzica pentru Vecernie şi Utrenie ) au fost compuse în 1915 şi definitivate în doar două săptămâni, primind recunoaşterea criticilor şi a publicului şi, spre deosebire de Liturghie, acceptate