Am trecut cu toții prin câteva săptămâni
tensionate, în care am funcționat mai mult pe pilot automat, fără să știm cum
va arăta viitorul apropiat. Astăzi, mi-am amintit că viața mea arăta cândva
altfel și avea o puternică influență franceză. V-am promis că vă voi purta
alături de mine prin muzeele și galeriile de artă ale Parisului, iar acum vreau
să îmi respect această promisiune.
Când simțeam
nevoia unei „cure de frumusețe,” locul meu preferat era Musée d’Orsay. Deși
Luvrul este impresionant, copleșitor prin diversitatea colecțiilor sale – de la
începuturile civilizației până la impresionism – am simțit că la final de zi
rămân în minte doar câteva imagini clare - Mona Lisa, lucrările lui Giotto sau
Botticelli, și desigur, celebra Venus din Milo – și dureri de picioare. Muzeul
este imens. În momentul în care treci pe lângă el ai impresia că nu se mai
termină. Sunt 16 km de galerii de artă.
În ultima mea zi la Paris, am ținut neapărat să revizitez Muzeul Cluny, dedicat artei medievale, unde toate traseele duc către camera 21, care expune șase tapiserii imense denumite Doamna și unicornul. Sunt realizate la începutul secolului al XVI-lea și au următoarele elemente: doamnă tânără îmbrăcată în roșu, unicornul și un leu. Aceste opere de artă decorativă m-au dus cu gândul la zeița Durga din cultura indiană, care este fecioară, al cărei vehicul este Leul, iar unicornul este o reprezentare a energiei Kundalini, care în cultura islamică este Calul Alb despre care vorbește Mahomed, iar în cea creștină este cel pe care va veni Iisus ca Judecător la sfârșitul timpurilor. Deci iată că spiritualitatea este universală, iar aceleași simboluri sunt prezente fie în scripturi, fie în legende. Unicornul nu poate fi prins decât de o fecioară, iar această creatură fabuloasă este idealismul. Tapiseriile sunt atât de frumoase încât pur și simplu te duci în acea sală și meditezi.
Parisul oferă și alte locuri pentru reflecție. Musée de l’Orangerie este o adevărată oază, unde pereții pictați de Monet cu nuferii săi invită la introspecție. Artistul a creat acest spațiu special pentru meditație, iar prima mea vizită acolo, în perioada pandemiei, a fost o experiență intensă prin liniștea și frumusețea experimentate. Astăzi, însă, atmosfera s-a schimbat – aglomerația și selfie-urile din săli au diminuat din farmec
Un alt loc este Muzeul de Artă Modernă, care conține salonul Raoul Dufy, unde este expusă pictura acestuia, La Fée Électricité, care are nu mai puțin de 600 m². Spiritul electricității traversează toate epocile, din Grecia antică până în secolul al XX-lea, iar ultimul domeniu pe care îl atinge este muzica, un concert vocal-simfonic. Sunt sigură că avea în minte Simfonia nr. 9 de Beethoven. În India, zeița electricității este Vishnumaya, de o puritate absolută, care controlează elementele, comunicarea și respectul de sine.
La muzeul Bourdelle, sculptor contemporan cu Brâncuși, reprezentant Art Deco
, discipol al lui Rodin și maestru al lui Giacometti și Matisse, am descoperit-o pe Kundalini reprezentată ca un șarpe cu 3,5 bucle, Franța reprezentată
ca o divinitate cu cele trei puteri Mahalakshmi, Mahasaraswati și Mahakali în
spate în formă de șerpi și statuia Ioanei d'Arc, fecioara care a eliberat
orașul Orleans, manifestare a lui Shri Durga
Dar nu-i așa că este frumoasă Românca?
Sunt multe locuri frumoase, unde vezi palate de jur împrejur, iar câteva muzee sunt gratuite. Nici eu nu am ajuns peste tot.Dar Franța nu înseamnă doar Parisul.
Despre ce am văzut în Normandia și pe Valea Loarei… data viitoare.
Vă doresc un Crăciun plin de bucurie și speranță!
Comentarii