Treceți la conținutul principal

Compromisul: calea către distrugere

Găsim în „înţelepciunea” populară clişeele după care ne ducem cei mai mulţi dintre noi viaţa. Avem impresia că facem alegeri, că suntem de capul nostru, însă, de cele mai multe ori, nu facem decât să respirăm, mulţi degeaba, în limitele unui tipar social moştenit de la străbuni. Una dintre zicători spune „să  te faci frate cu dracul până treci puntea.” Compromisul şi-a făcut loc peste tot: în politică, în afaceri şi chiar în viaţa de familie. Totul se negociază, se caută „calea de mijloc”, tonul de gri care să satisfacă pe toată lumea.  Dar a făcut cineva o statistică în legătură cu rentabilitatea compromisului?
Să încercăm să vedem ce se întâmplă cu partea adversă. Aţi auzit vreodată de drac să se facă frate cu omul? Sau de drac să devină mai puţin …drac…pentru ca celălalt să poată trece puntea? Şi atunci unde este calea de mijloc? Omul ce recurge la compromis trăieşte cu iluzia rezolvării unei probleme, însă îşi vinde libertatea pentru un scop minor. De ce ar accepta dracul să treci puntea păzită de el şi asupra căreia are putere? Simplu. Are un avantaj din asta. Iar omul primeşte nota de plată. Însă, de cele mai multe ori omul rămâne frate cu dracul şi atât. Ori nu mai trece puntea, ori descoperă că puntea nu ducea unde crede el. Până la urmă, unde poate duce o punte păzită de un drac?
Cine acceptă compromisul rămâne compromis. Nici nu îşi va atinge scopul şi nici viaţa nu îi va mai aparţine. Şi cine îşi imaginează că poate trăi pe muchie, cedând din când în când şi rezistând în momente esenţiale va descoperi că acest lucru este imposibil. Înainte de a ne situa în „tonurile de gri”, putem să ne gândim: poate fi un om parţial bolnav şi parţial sănătos?
Unii cred că pentru îndeplinirea unor ţeluri nobile se pot folosi de un sistem viciat. Pot tolera anumite lucruri şi în acelaşi timp să diminueze efectele negative ale altora. Rezultatul: n-au atins scopul iar sistemul i-a exclus, întrucât nu a fost servit cu obedienţă. Alţii se prind în plasa unor intenţii aparent bune şi sfârşesc folosiţi şi călcaţi în picioare. Alţii pur şi simplu sunt orbi şi nu disting binele de rău.  

Trebuie să ştim că în privinţa Adevărului nu există variante. Din multitudinea de ipoteze doar una este adevărată, iar restul sunt false. Dar fiinţa umană ar face orice să rămână fidelă propriilor convingeri, stilului de viaţă în care a fost formată. Orice până la autodistrugere. Cel mai clar exemplu este că, după ce Mesia a fost aşteptat cu  miile de ani, a fost răstignit pentru că nu s-a conformat  tiparelor din minţile oamenilor. Şi cam aşa se întâmplă de câte ori se cere renunţarea la compromis. Însă, aşa cum Iisus a învins moartea şi a făcut dovada purităţii şi divinităţii sale, tot aşa, cei care au curajul să stea de partea Adevărului nu se vor sacrifica în van. Pentru ca în toţi aceşti oameni Dumnezeu este viu! 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Tataie, de ce sunt războaie în lume?

Aveam vreo patru sau cinci ani când am înțeles ce este un război. La televizor era plin de filme de propagandă, iar la radio de piese de teatru, multe cu acțiunea în timpul celui de al Doilea Război Mondial.   În anii comunismului, am crescut, ca mai toată lumea din generația mea, cu bunicii. Ca orice copil, mă mai strâmbam când mâncarea avea alt gust, când în loc de smântânică era iaurt, sau când mai aveam de trecut printr-un fel de mâncare până să ajung la prăjituri. Bunica zicea atunci, cu accentul ei de peste Prut: „Îți cei osândă!“, iar bunicul a izbucnit la un moment dat:  “Eu am văzut om mort de foame!“. Uneori, bunicul mai pomenea cuvântul „război“, el fiind veteran, iar la radio auzisem despre conflictul dintre Iran și Irak. Înțelegeam că este ceva cumplit, distructiv, că oamenii omoară oameni, dar nu vedeam rațiunea din spatele unor astfel de acțiuni. L-am întrebat: „Tataie, de ce sunt războaie în lume?” Și a răspuns: „Pentru că oamenii se ceartă. Mă cert eu cu t...

Cinci locuri de meditație la Paris

Am trecut cu toții prin câteva săptămâni tensionate, în care am funcționat mai mult pe pilot automat, fără să știm cum va arăta viitorul apropiat. Astăzi, mi-am amintit că viața mea arăta cândva altfel și avea o puternică influență franceză. V-am promis că vă voi purta alături de mine prin muzeele și galeriile de artă ale Parisului, iar acum vreau să îmi respect această promisiune. Când simțeam nevoia unei „cure de frumusețe,” locul meu preferat era Musée d’Orsay. Deși Luvrul este impresionant, copleșitor prin diversitatea colecțiilor sale – de la începuturile civilizației până la impresionism – am simțit că la final de zi rămân în minte doar câteva imagini clare - Mona Lisa, lucrările lui Giotto sau Botticelli, și desigur, celebra Venus din Milo – și dureri de picioare. Muzeul este imens. În momentul în care treci pe lângă el ai impresia că nu se mai termină. Sunt 16 km de galerii de artă. În ultima mea zi la Paris, am ținut neapărat să revizitez  Muzeul Cluny , dedicat artei medi...

Un artist român la Paris

M-am întors după cele trei luni petrecute în capitala Franței, probabil cel mai relevant oraș pentru cultura și evoluția societății europene din ultimele trei secole. Pe cât de multă lumină are, pe atât de multe umbre ascunde Parisul. Am pătruns într-o comunitate de artiști independenți, unde mi-am găsit cu greu locul, întrucât majoritatea erau din alte zone stilistice și se ocupau în special de artele vizuale, iar eu sunt un muzician clasic în plină carieră și care lucrează la cel mai înalt nivel în România. Însă s-au conturat câteva colaborări și în acele circumstanțe   Organizarea recitalurilor în Franța a fost o provocare din mai multe motive. Când ajungi într-un loc nou, pe care abia începi să-l cunoști și unde știi că va trebui să te ridici la un anumit nivel, presiunea e imensă. Multe nopți au fost nedormite din această cauză. Am mai avut și ghinionul să ajung în perioada de concedii, iar graficul meu conținea activități exact în acel timp! Am descoperit destul de târziu că ...